Titanic, Rijnstad VocaaltheaterOorspronkelijk geproduceerd op Broadway in 1997, later de Nederlandse première op 22 september 2001 in Koninklijk Theater Carré te Amsterdam door Joop van den Ende Theaterproducties.

De Royal Mail Steamer Titanic zette op 10 april 1912 vanaf Southampton Engeland vaart naar New York. Op de eerste vaart waren er 1.301 passagiers aan boord plus een bemanning van 914 personen.
Het verhaal van de scheepsramp met de Titanic is nog altijd een van de grootste drama's van de twintigste eeuw en het op historische feiten gebaseerde musicalverhaal blijft intrigeren. Vlakbij de plek waar de Titanic had moeten aanleggen ging 85 jaar later de gelijknamige musical in première op Broadway. Met meer dan 800 voorstellingen op Broadway behoort Titanic tot de grootste musicalhits van het afgelopen decennium.

Titanic ging op 23 april 1997 in première in het Lunt-Fontanne Theatre op Broadway, New York. De musical werd geschreven door Peter Stone, die naam maakte als auteur van de musicals '1776' en 'The Will Rogers Follies'. Maury Yeston schreef de muziek en liedteksten; zij is bekend als componist van 'Nine' en 'Grand Hotel'.
Titanic won in 1997 vijf Tony Awards waaronder die van 'Best Musical'.",

Thomas Andrews, de ontwerper van de Titanic, buigt zich over de tekeningen van zijn ultieme droom: een drijvende stad, een nieuw wereldwonder, een schip dat de mensheid versteld zal doen staan.

Woensdag 10 april 1912.
In Southampton ligt de majestueuze Titanic klaar voor haar eerste reis. De bemanning, waaronder kapitein Smith die na deze overtocht en 43 dienstjaren met pensioen zal gaan, gaat aan boord, gevolgd door de derde-, tweede-, en eersteklas passagiers. Ook ontwerper Andrews en de eigenaar van de White Star Line, Bruce Ismay zullen de Titanic op haar eerste reis vergezellen. De laatste vracht en bagage worden aan boord gebracht, waarna een vaarwel klinkt tot de mensen op de kade.

Donderdag 11 april 1912.
Op de brug zet Kapitein Smith koers in de richting van New York, met een snelheid van 19 knopen. Bruce Ismay verschijnt op de brug en maakt hem duidelijk dat hij verwacht de oversteek in een recordtijd van zes dagen te voltooien. Ismay zet de kapitein onder druk de snelheid te verhogen. Stoker Frederick Barrett schept ondertussen ver benedendeks de kolen in de ketels van Titanic. Hij maakt zich zorgen over de opgevoerde snelheid, denkt terug aan zijn tijd in de mijnen en hoopt op licht in zijn donkere bestaan. Tweedeklas passagiere Alice Beane wil niets liever dan deel uitmaken van de rijken en machtigen der aarde. Ze vergaapt zich aan de miljonairs en de enorme luxe aan boord. Twee andere tweedeklas passagiers zijn blij Engeland achter zich te laten. Pas in Amerika kan middenklasser Charles zonder problemen met zijn rijke geliefde Caroline trouwen. De eersteklas passagiers, waaronder vele miljonairs zoals Isidor Straus en zijn echtgenote en Benjamin Gugenheim en zijn minnares, juichen de ongekende mogelijkheden van de bijzondere eeuw waarin zij leven toe. Ze genieten van de overtocht en een heerlijk copieus diner aan de kapiteins tafel. Tijdens een van deze diners ontvangt kapitein Smith een eerste ijswaarschuwing.

Zaterdag 13 april 1912.
Vele derdeklas passagiers hebben huis en haard achter zich gelaten en zijn op weg naar Amerika in de hoop op een beter leven. Onder hen de Ierse Kate Mc Gowan. Zij heeft haar oog laten vallen op de jonge Jim Farell die nog niets weet van het geheim dat zij bij zich draagt. In de telefonistenkamer ontvangt marconist Harold Bride diverse ijswaarschuwingen die hij doorgeeft aan de brug. Bride verwondert zich over de ongekende mogelijkheden van de radiotelegrafie waarmee hij contact kan maken met de hele wereld. Stoker Barret vraagt via Bride een telegram te sturen naar zijn liefje. Hij mist Darlene en laat haar weten bij terugkomst met haar te zullen trouwen.

Zondag 14 april 1912.
Op het dek dansen de eersteklas passagiers The Rag op de klanken van het orkest van bandleider Wallace Hartley. Tweedeklas passagiere Alice Bean mengt zich vol overgave en jaloezie tussen de dansende miljonairs. Zij maakt haar echtgenoot Edgar duidelijk meer uit het leven te willen halen dan hij haar kan bieden. Die avond voert kapitein Smith overmoedig de snelheid op tot 23 knopen waarna hij zich terugtrekt voor de nacht. Vanuit het kraaiennest tuurt uitkijk Frederick Fleet die avond over de kalme Atlantische Oceaan naar de horizon. Plots ziet Fleet een ijsberg recht voor de Titanic. Een botsing is onvermijdelijk.

Zondag 14 april / Maandag 15 april 1912.
Vlak na de botsing worden alle eerste- en tweedeklas passagiers wakker gemaakt en verzocht zich, met zwemvesten, te verzamelen in de Grand Salon voor een 'doodgewone reddingsoefening'....

In dit jaar (2008) neemt Rijnstad Vocaaltheater een zeer ambitieus project op de schouders door als tweede vereniging in Nederland TITANIC de musical uit te voeren. Een project dat zeer goed is ontvangen door publiek en pers.
"

Rijnstad Vocaaltheater zoekt een Dirigent!

dirigent

Rijnstad VocaalTheater is een ambitieus theaterkoor dat met regelmaat grote producties en kleinere concerten op de planken brengt in de theaters van Arnhem en omgeving. Wij hebben 45 enthousiaste leden tussen de 18 en 78 en bestaan nu 35 jaar.

Na 13 jaar gedreven ons koor te hebben geleid zoekt onze dirigent een nieuwe uitdaging. Wij zijn daarom op zoek naar een waardige opvolger!

Wat hebben wij nodig?

We zoeken een muzikaal leider, iemand die ervaring en affiniteit heeft met het dirigeren van amateurs in de genres musical, opera en operette.

Iemand die goed piano speelt, in het bezit is van een elektronische piano en ons daarop kan begeleiden tijdens repetities en ook tijdens kleinere optredens. Bij grote producties worden wij vaak ondersteund door een combo of orkest, waarbij de dirigent de muzikaal leider is. Het kunnen aansturen van zowel koor als muzikanten is een pré.

Voor grotere producties werkt de dirigent samen met onze regisseur en zij vormen samen de artistieke leiding.

Niet alle leden kunnen noten lezen, dus het maken van studiemateriaal is zeer gewenst. Op deze manier kunnen de leden thuis nieuwe muziek instuderen.

RVT is een gezellige vereniging, waar naast serieuze repetities ook zeker ruimte is voor een praatje en een drankje. Tijdens de aanloop naar een grote productie organiseren wij een studieweekend, hierin heeft de dirigent ook een prominente rol.

Wij zoeken dus een dynamisch en enthousiast persoon, die doortastend, prikkelend en ambitieus is. Iemand die amateurs tot grootse prestaties kan brengen en een natuurlijk overwicht heeft. Repetities elke woensdagavond van 20.00 – 22.30 uur in Arnhem.

Past dit helemaal bij jou? Stuur dan je CV en motivatie vóór 31 maart naar rvt.vacaturedirigent@gmail.com

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws