Uit: CHESS ( SCHAKEN )Musical in twee akten van Benny Anderson en Björn Ulvaeus ( ABBA ) op tekst van Tim Rice. De schrijver liet zich inspireren door het wereldkampioenschap schaken op IJsland in 1972, een strijd tussen Spasski en de excentrieke Bobby Fischer. Er zijn meerdere versies van deze musical; de Engelse originele versie is uit 1984 en werd in West End opgevoerd in 1986. De Amerikaanse versie uit 1986 stond op Broadway en met name de tweede akte is totaal anders van de Engelse versie.

Het decor, de basis voor deze musical is een schaak-tweekamp tussen twee grootmeesters, een Rus en een Amerikaan, en de onmogelijke liefde tussen Florence, en de Russische grootmeester.Zij is immers de geliefde van de Amerikaan.
De Rus wil overlopen naar het Westen, maar realiseert zich, dat hij zijn familie dan nooit meer zal zien. De KGB-agent Molotov probeert hem over te halen van zijn plannen af te zien. Er volgen dan veel verwikkelingen. Het verhaal speelt zich af tijdens de Koude Oorlog, waarbij de twee grote wereldmachten ook sportwedstrijden gebruikten voor propaganda-doeleinden.

Inhoud van het nummer:
De tweekamp wordt gehouden in de plaats Merano in Tirol in Noord-Italië en de inwoners van de stad, in de musical – De Stedelingen- genoemd, zijn enthousiast over het grote gebeuren in hun stad. Het koor wisselt af met de Amerikaanse Florence en de Mayor, de burgemeester, die niet vergeet
te benadrukken, dat iedereen toch vooral de credit-card moet meenemen en dat hij als notabele géén probleem heeft geld aan te nemen van de gasten! (Rijnstad zingt koorversie!) Zij zingen vol overgave over al het goede, dat de stad te bieden heeft: Prachtige natuur met bergen, vergezichten, klaterende beekjes, gezonde lucht voor lichaam en geest met fitte, gelukkige en gezonde burgers. Zeker, nu Merano Italiaans is en niet meer Duits zoals voorheen! Kom naar onze spa’s, de beste die er zijn. Zelfs water smaakt bij ons naar wijn. 

Het leven, zingen zij, lijkt er precies op een musical van Rogers & Hammerstein!