Het is een voorstelling die u wij u zeker aanraden, door Thea van der Schoot

Rijnstad Vocaaltheater uit Arnhem is het tweede amateurgezelschap ‚na het MOD Deventer – dat zich waagt aan de toneeluitvoering van de Titanic. Deze musical werd door Joop van den Ende op grootse wijze in productie gebracht. Het is gewaagd om als amateurs deze welbekende musical nogmaals op de planken te zetten. Onder leiding van professional Richard Sprokkereef laat Rijnstad Vocaaltheater echter zien dat het kan om hiervan een geheel eigen voorstelling te maken.

Regisseur Sprokkereef kiest voor een verrassende invalshoek. Niet zozeer het individueel menselijk leed staat centraal, als wel het politieke steekspel tussen kapitein, reder en architect van het schip dat de oorzaak is voor het noodlot van dit droomschip dat voor velen een zeegraf werd.

We maken kennis met de kapitein voor wie het zijn laatste vaart is voor hij met pensioen gaat. Al snel voelt hij de hete adem van de reder en bouwer in zijn nek die uit prestigieus gewin sneller willen varen dan goed is voor de Titanic. Opvallend is de opbouw van deze Titanic musicaluitvoering. Het eerste gedeelte voor de pauze bevat veel vaart, opwinding, vrolijkheid en de geromantiseerde tragiek van het lot van de arbeidersklasse tot aan het moment van de aanvaring. De vele scenewisselingen worden vlekkeloos uitgevoerd en houden de aandacht uitstekend vast. Na de pauze is het verloop grilliger, van heel heftig dramatische massascenes tot aan het en passant afhandelen van de schuldvraag op bombastische wijze tussen de drie hoofdpersonen. Dan volgt een stilte voor de storm, waarvan je, je kunt afvragen of die niet een beetje te lang duurt. Het vormt echter de opmaat voor de apotheose die volgt. Het Rijnstad Vocaaltheater laat met deze voorstelling zien wat ze in huis heeft. En dat is veel. Er wordt met verve gezongen, gespeeld en gemusiceerd.

Kritische kanttekening betreft de grote verschillen in zangkwaliteiten van de solisten. Ook de balans tussen de zang en het orkest kan beter, daar veel van de tekst verloren ging waar gezongen werd door de hele groep van acteurs.

Voor de rest: chapeau! Een dijk van een voorstelling die alleen al vanwege de schitterend uitgevoerde muziek de moeite waard is. Voor wie dit spektakel met eigen ogen wil zien, moet naar de Lievekamp in Oss. Alle andere voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht.

Titanic door Rijnstad Vocaaltheater, zondagavond 17 februari in schouwburg Amphion in Doetinchem.