In 1985 kwamen dertig enthousiaste toneel- en zangliefhebbers in Arnhem bijeen en stichtten op 12 maart 1985 de vereniging Rijnstad Operette. Het doel volgens de statuten: 'Het beoefenen van de zang -, dans en toneelkunst op het gebied van opera, operette en musical in het belang van de bevordering van de amateuristische kunst.'.

homep.img1Al snel steeg het ledental tot ruim 50 personen en startte men met een Galaconcert in Musis Sacrum op 27 november 1985 met als gastsolisten Caroline Kaart en de wereldberoemde tenor Rudolf Schock. Het concert werd een enorm succes en Rijnstad Operette ontving lovende kritieken. De jonge dirigent Caspar van der Vinne, die het concert leidde, kreeg goede recensies en werd 'geboren voor dit va‚' genoemd omdat hij een uiterst flexibele koorklank wist te realiseren die stimmlich zulke hoge ogen gooide, dat men niet het gevoel had met amateurs van doen te hebben. Na een afwezigheid van een aantal jaren is Caspar van der Vinne nu al weer lange tijd tot groot genoegen van publiek en leden aan Rijnstad Vocaaltheater, zoals het koor nu heet, verbonden.

Regisseur vanaf de oprichting van Rijnstad Operette tot 1994 was Kris van de Velden, een artistiekeling in hart en nieren met jarenlange ervaring op het gebied van ballet, toneel en theater. Deze duizendpoot hield zich naast de regie ook bezig met het decorontwerp, de belichting, de choreografie en de kostumering van de producties. Hij schreef zelf een aantal producties speciaal voor Rijnstad Operette, waarbij hij de talenten van alle leden met veel humor in het stuk liet opbloeien. Kris heeft een grote bijdrage geleverd aan de groei, bloei en bekendheid van Rijnstad Operette.

In 1986 verscheen de eerste eigen productie: Grüsse aus Wien, gevolgd door andere succesvolle voor de vereniging geschreven producties: Wunschtraum in Wien (1989), Hochzeit in Wienerhof (1991) en Wiedersehn in Wien (1994). Naast de geschreven operettes van Kris stonden ook regelmatig bestaande operettes op het repertoir van Rijnstad Operette: Der Zigeunerbaron van Johann Strauss jr. , Gasparone van Carl Mill√∂cker, Les Brigands en Blauwbaard van 1992 tot 1996 gegeven in theaters in Arnhem, Veenendaal, Wageningen, Aalten en Doetinchem. En werden door het publiek zeer gewaardeerd.

Behalve de bekende musicals en operettes heeft Rijnstad Vocaaltheater in de loop der jaren ook vele concerten gegeven in theaters, voor bedrijven en andere instellingen. Het eerste concert van Rijnstad Operette was in 1988 in Rotterdam bij het Nederlands Koorfestival. Rijnstad Operette won daar de eerste prijs! Een bijzonder optreden in de Eusebiuskerk in Arnhem vond in 1993 plaats met de befaamde vijf-octavenzanger Iwan Rebroff als gastsolist. Meerdere concerten volgden in Arnhems zusterstad Gera in Duitsland.

Andere concertoptredens met opera- , operette en musicalmelodien waren: 5 Jaar Rijnstad (1990), Groot Jubileumconcert 10 Jaar Rijnstad (1995), Rijnstad 25 jaar! te Veenendaal (2010). In 2011 en 2012 voerde Rijnstad vocaaltheater met zeer groot succes de Nederlandse vertaling (en premiere in 2011) uit van 'a Christmas Carol Musical' een nieuwe productie van ITM uit London, UK.

Maart 2015

5 succesvolle uitvoeringen, wederom een Nederlandse premiere van Around the World in 80 Days. Uitgevoerd met eigen RBO orkest. 

Auteur: Geert Peters

Rijnstad Vocaaltheater zoekt een Dirigent!

dirigent

Rijnstad VocaalTheater is een ambitieus theaterkoor dat met regelmaat grote producties en kleinere concerten op de planken brengt in de theaters van Arnhem en omgeving. Wij hebben 45 enthousiaste leden tussen de 18 en 78 en bestaan nu 35 jaar.

Na 13 jaar gedreven ons koor te hebben geleid zoekt onze dirigent een nieuwe uitdaging. Wij zijn daarom op zoek naar een waardige opvolger!

Wat hebben wij nodig?

We zoeken een muzikaal leider, iemand die ervaring en affiniteit heeft met het dirigeren van amateurs in de genres musical, opera en operette.

Iemand die goed piano speelt, in het bezit is van een elektronische piano en ons daarop kan begeleiden tijdens repetities en ook tijdens kleinere optredens. Bij grote producties worden wij vaak ondersteund door een combo of orkest, waarbij de dirigent de muzikaal leider is. Het kunnen aansturen van zowel koor als muzikanten is een pré.

Voor grotere producties werkt de dirigent samen met onze regisseur en zij vormen samen de artistieke leiding.

Niet alle leden kunnen noten lezen, dus het maken van studiemateriaal is zeer gewenst. Op deze manier kunnen de leden thuis nieuwe muziek instuderen.

RVT is een gezellige vereniging, waar naast serieuze repetities ook zeker ruimte is voor een praatje en een drankje. Tijdens de aanloop naar een grote productie organiseren wij een studieweekend, hierin heeft de dirigent ook een prominente rol.

Wij zoeken dus een dynamisch en enthousiast persoon, die doortastend, prikkelend en ambitieus is. Iemand die amateurs tot grootse prestaties kan brengen en een natuurlijk overwicht heeft. Repetities elke woensdagavond van 20.00 – 22.30 uur in Arnhem.

Past dit helemaal bij jou? Stuur dan je CV en motivatie vóór 31 maart naar rvt.vacaturedirigent@gmail.com

Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws