“Rijnstad heeft heel veel in huis”, Door Pauline Waltmann
Deze musical vertelt het bekende verhaal van de ramp met het ‘onzinkbare’ schip Titanic. Peter Stone schreef het stuk, Maury Jeston de muziek en de vertaling is van Daniel Cohen. Met bijzonder mooie en imposante muziek en de enorme decors nemen de acteurs en het even grote live orkest u mee terug aan boord, en laten u de geschiedenis nog eenmaal beleven. Muzikale leiding: Caspar van der Vinne, Regie: Richard Sprokkereef.
In een tot de nok gevuld Amphion theater in Doetinchem vond op zondag 17 februari de première plaats van de M.U.S.I.C.A.L. Titanic uitgevoerd door amateurgezelschap Rijnstad Vocaaltheater. Er zullen weinig mensen zijn die het verhaal niet kennen dus wordt er bewust of onbewust extra aandacht besteed aan de uitvoering en het decor. Een redelijke gewaagde keuze voor een amateurgezelschap.

Toch weet Rijnstad Vocaaltheater je van meet af aan mee te nemen in dit tragische verhaal. Juist misschien omdat je in grote lijnen weet wat er gaat gebeuren, verdiep je je direct in de personages. Dat er veel aandacht is besteed aan het decor voegt toe aan de beleving van de voorstelling. Wat opviel was dat er veel jongeren aanwezig waren. Misschien dat dat te maken had met de herinneringen aan de verfilmde versie met Leonardo Di Caprio en Kate Blanchett. Degene die dachten dat ook op de Doetinchemse planken een geromantiseerde versie van deze tragiek werd neergezet werden teleurgesteld al was er natuurlijk wel enig romantiek aanwezig. In deze uitvoering kwamen vooral de onderlinge verhoudingen van de leiding tijdens deze vaart naar voren. Je kunt je enigszins voorstellen hoe dat er aan boord moeten hebben toegegaan rekening houdend met al deze verschillende belangen.

Voor de pauze leert men voornamelijk de crew en de opvarenden kennen. De scènes wisselen zich in een hoog tempo af en het publiek kan de opwinding voelen van diegenen die deze eerste reis mee mogen maken en de plannen die ze hebben als ze eenmaal in ‘het beloofde land’ Amerika zijn aangekomen. Na de pauze wordt dat anders. We zullen niet teveel loslaten. Het is een voorstelling die u wij u zeker aanraden. Zelfs het feit dat niet het gehele decor kon worden getoond gezien de afmetingen van Amphion, was iets dat het publiek niet heeft bemerkt. Rijnstad Vocaaltheater mag zich feliciteren met deze uitvoering van de Titanic. Een staande ovatie was het resultaat van een periode hard werken. Het is bewonderenswaardig dat een amateurtheater deze voorstelling aandurft en het tot een goed einde weet te brengen. In de voorstelling zinkt het schip maar Rijnstad Vocaaltheater bevindt zich zeker niet in deze positie. Uit de voorstelling blijkt duidelijk dat dit een gezelschap is wat veel plezier beleeft aan het maken van theater en dat op het publiek weet over te brengen. Ook de voorstelling tijdens haar 20-jarig bestaan Iolanthe was van grote klasse en getuigde van eenzelfde passie.

Kortom, Rijnstad Vocaaltheater staat garant voor een heerlijk avondje theater!